ORIOL ESTRADA

Oriol Estrada, també conegut com “Capitán Urías”, és un dels experts en cultura asiàtica més importants del país.

 

Llicenciat en psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Màster en Estudis de l’Àsia Oriental per la Universitat Obertade Catalunya (UOC), l’Oriol és un divulgador del Manga i el Còmic en general.

 

És membre de la Associació de Crítics i Divulgadors del Còmic (ACDCómic) i col•laborador al portal Zona Negativa, la revista Z o la web de cinema Especialista Mike.

 

També és autor del bloc La Arcadia de Urías, Premi Bitácoras al Millor Videoblog el 2010, així com membre de Espai Daruma i co-presentador amb Àlex Santaló de The Hellfire Club.

 

Al Vicòmic tindrem la sort de poder-lo tenir presentant el seu llibre Songokumania, una obra sorgida del documental homònim també dirigit per ell mateix.

 

Oriol Estrada - Capitán Urías - Vicòmic festival còmic Vic

"Songokumania: el big bang del manga

 

El llibre és una ampliació considerable de tot allò que es parlava al documental, la història del fenomen conegut com la "songokumania" o la "boladedracmania", s'explica com va arribar a emetre's la sèrie de Bola de Drac a tota Espanya, i com finalment es va poder publicar el manga (en català i castellà, essent les primeres edicions occidentals del manga). S'explica el fenomen de les fotocòpies i el Mercat de Sant Antoni, que va ser el que finalment va impulsar l'edició del manga, del merchandising pirata i cutre que va generar, la persecució política que va patir a tot arreu (amb Duran Lleida al capdavant a Catalunya), es fa un breu repàs de la història del manga i l'anime al nostre país anterior i posterior a l'arribada de Bola de Drac i molts altres temes que va provocar l'arribada d'en Son Goku a les vides de molts joves i no tan joves dels anys 90. Tot i que té un punt nostàlgic, el llibre és un treball d'investigació que intenta explicar el com i el perquè del fenomen de la Songokumania. És un llibre sobre un fenomen social a gran escala que va impactar sobretot a Catalunya, però també a Galícia, Euskadi...

 

Al documental hi van participar Cels Piñol, Oleguer Sarsanedas (cap programació TV3 a l'època), Antonio Martín, Pere Olivé, Montserrat Samón, Chigusa Ogino, Joan Navarro, Marc Bernabé, Óscar Valiente, Manu Guerrero, Genís Puig, Ana Maria Meca i Àlex Samaranch (eternament agraït a tots ells). I són molts altres els que han explicat les seves històries personals per a la versió en llibre.

 

"Songokumania: el big bang del manga" s'ha publicat en dues versions, catalana i castellana, i es pot comprar amb el DVD del documental (en una versió amb so millorat i noves entrevistes) o sense el DVD. L'edita Edicions Xandri (www.edicionsxandri.cat), una editorial modesta però amb empenta. Compta amb un pròleg de Marc Bernabé (traductor i divulgador de manga) i epíleg de David Hernando (director editorial de Planeta Còmic).

 

El llibre es va presentar al festival de cine de Sitges, on es va projectar el documental amb molt bona convocatòria, i també s'ha pogut veure a la última edició del Saló del Manga de Barcelona.

El Club Hellfire Songokumania el Big Bang del Manga La Arcadia de Urías Espai Daruma

Contacte corporatiu

info@vicomic.com

Pròxim Vicòmic

17 i 18 de Febrer de 2018

Recinte Firal El Sucre

08500 Vic

Subscriu-te al Newsletter

Preguntes freqüents

Enviando formulario...

El servidor ha detectado un error.

Formulario recibido.