El sector del còmic

El mercat del còmic és un sector molt viu al nostre país.

 

El volum editorial porta un creixement sostingut en els últims anys tot i l’impacte de la crisi econòmica en l’oci i la cultura.

 

El nombre de publicacions de còmics genuïns va assolir al 2015 la xifra de 2.806 títols.

 

Al 2015 s’han publicat 326 novetats de còmics genuïns més que al 2014, un augment que no es donava des del 2007, any en que el sector va deixar de créixer.

 

Després de dos anys amb baixades en la facturació del sector, al 2015 la facturació del sector del còmic va pujar fins a situar-se als 58’8 milions d’euros.

 

El gruix principal de publicacions dins el sector del còmic tenen una periodicitat mensual.

 

 

Més informació

 

Al nostre país hi ha de mitjana un còmic de grapa per cada tres de llom, ja siguin de cartoné o rústica.

 

Els llibres de còmics, tot i el seu elevat preu, segueixen creixent i ja suposen el 75’9% de publicacions editades.

 

Les mides més habituals segueixen sent els còmic books de l’estàndard americà, seguits a certa distància per els manga i, en menys mesura, els àlbums grans.

 

Les publicacions d’entre 100 i 450 pàgines segueixen liderant el mercat, seguides per les de 48 a 99 pàgines i les de 24 a 47 pàgines.

 

L’idioma principal de publicació segueix sent el castellà amb un 93’4% del total d’editats. El segueix a molta distància el català, amb un 5’2% del total de publicacions.

 

El 2015 ha seguit amb el liderat de les traduccions de còmics dins el nombre de publicacions, però les primeres edicions nacionals han pujat fins a 419, el que significa un 14’4% del total.

 

L’origen de les obres publicades durant el 2015 està molt igualat entre Nord-Amèrica i Europa. Per primera vegada el còmic nord-americà ha superat a l’europeu en aquest aspecte.

 

Del total de còmics traduïts editats al 2015, 203 còmics nord-americans han estat obra d’artistes espanyols per només 65 còmics europeus.

 

Els còmics obra d’artistes espanyols de primera edició ha sumat 320 còmics. La xifra de còmics sense autors espanyols ha crescut fins les 2.145 publicacions.

 

La participació femenina s’ha situat en un 3’5% del total de publicacions de 2015.

 

Per temàtiques, el gènere de superherois segueix liderant el mercat amb un 28’2% del total, però l’aventura no superheroica ha pujat fins al 24’3% del total de publicacions.

 

El repartiment estacional marca abril com el més amb més publicacions, mentre que el més amb menys moviment és agost.

 

El TOP 5 d’editorials segons el nombre de llançaments el formen Panini, Planeta, ECC, Norma i Ivrea.

 

El TOP 5 d’editorial segons el nombre de llançaments d’obra espanyola el formen Astiberri, Panini, De Ponent, Norma i Dibbuks.

 

 

 

Contacte corporatiu

info@vicomic.com

Pròxim Vicòmic

17 i 18 de Febrer de 2018

Recinte Firal El Sucre

08500 Vic

Subscriu-te al Newsletter

Preguntes freqüents

Enviando formulario...

El servidor ha detectado un error.

Formulario recibido.